donderdag 9 juli 2009

Fietsen van Berlijn naar Potsdam

Verleden week waren we in Berlijn, en nadat we daar de punten gezien hadden die je moet zien,zoals de Reichstag, Branderburgerpoort, de Tiergarten (groot park van 200Ha groot) de fernsehturm, het warenhuis KaDeWe en een rondvaart (op een rondvaartboot die uit Amsterdam kwam, de Prins Bernhard) vonden we dat we naar Potsdam wilden. Nu kan je daar ook komen met de S-Bahn, maar je kan natuurlijk ook fietsen huren en er met de fiets heen gaan. Dat laatste hebben we dus gedaan. Volgens de route die we op internet vonden was het 32km, dit klopt niet het is veel verder. We hebben er 3 uur over gedaan en er zaten lange stukken zonder zijwegen tussen waar we behoorlijk hard konden fietsen, volgens ons was het dus zeker tegen de 40km aan. Onderaan zal ik de route neer zetten die wij gefietst hebben. Potsdam is een leuk plaatsje, aan het begin van het stadje heb je al een mooi park "das Neuer Park" dit park heeft 21km aan wandelpaden. In het park staat een rijtje met huisjes die heel hollands aan doen met hun geveltjes. In dit park staat het paleis Cecilienhof en het Marmerpaleis. Een stukje verder ligt het park waarvoor we er heen waren gegaan park Sanssouci, dit park heeft zelfs 31km aan wandelpaden, en een stuk of wat Slotten waaronder Slot Sanssouci, nu heb ik na een Slot het wel gezien hoor mooi maar geef maar Slot Loevestein, al die pracht en praal daar vind ik niet zo veel aan, maar het is een schitterend park.Ook Potsdam heeft een Branderburgerpoort, iets kleiner dan zijn grote broer in Berlijn. Het Holländisches Viertel is een wijk die gebouwd is rond 1740 door Nederlandse werklieden naar Potsdam gehaald door koning Frederik Willem I, alleen bleven de nederlanders er niet wonen wat wel de bedoeling was van de opdracht gever, nadat de nederlanders weer weg waren gingen er Hongaarse arbeiders in wonen. Het plaatsje is echt de moeite waard om te bezoeken. Nu even de route voor als je het ook net als wij op de fiets vanuit Berlijn wil doen.

De route start in de Karl Leibknechtstrasse maar je kan hem overal oppakken natuurlijk. Vanuit de Karl leibknechtstrasse ga je naar Dircksenstrasse en verder de Unter der Linden af, hierna met een flauwe bocht naar rechts bij Pariserplatz verder over Unter der Linden dan onder de Branderburgertor linksaf hde Tiergarten in. Houd in de Tiergarten een beetje links aan en fiets zo lang mogelijk door de Tiergarten, mocht je er eerder uit komen is dat niet erg dan ga je gewoon verder over de Tiergartenstrasse. Deze gaat over in de Stulerstrasse je gaat over de Corneliusbrucke de Budapeststrasse in die weer overgaat in de Nurnbergstrasse blijf op deze straat tot de Spichestrasse na een flauwe bocht naar links ga je de Bundesallee op en na ongeveer 56 meter rechtsaf de Hohenzollerndamn op blijf deze straat volgen ongeveer 4 km, dan ga je de Chayallee op en na 2,8 km rechtsaf de Argentinischeallee op ongeveer 3,5 km dan word het de Lindenthalerallee na 0.8km rechtsaf de Potsdammerchauszie/B1 volg deze ongeveer 13km sla dan linksaf de friedrich Ebertstrasse in en je bent in Potsdam, de route is makkelijk bijna rechtdoor allemaal. Je fiets voor Potsdam langs de Wannsee een mooie plaats om even te stoppen. voor meer foto's ga naar http://picasaweb.google.nl/geichenberg/BerlijnJuli2009#
of naar http://picasaweb.google.nl/cfsmit/Berlin?feat=directlink hier komen nog foto's bij.

2 opmerkingen:

THEA zei

Raar...zouden ze het verlegd hebben toen jullie er aan kwamen ???

Hihihi....valt tegen dan, als het zo veel verder is als je dacht.

Maar Berlijn is mooi, niet?Wij zijn er een paar jaar geleden ook geweest.Het indrukwekkenste vond ik toch de muur!

Groetjes

Ineke zei

we gaan ook nog een keer terug, door de tocht naar Potsdam misten we wel een hele dag Berlijn. Moeten nog zoveel zien daar.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin