zaterdag 23 juli 2011

IJsland 2011

Na ongeveer 2200km vliegen landen we in Kevlavik het vliegveld in IJsland. Het ligt ongeveer 50km van de hoofdstad af.Met de flybus naar het busstation in Reykjavik en daar over stappen op een minibus van ze die ons naar het hotel brengt. We kregen een keurige kamer niet echt ruim maar wel heel schoon.We zaten in Hotel Klöpp.

dag 1. Omdat we in de ochtend om half zeven al weer vertrokken, voor dat het ontbijt geserveerd werd, konden we wel een croissantje eten met koffie. Met de taxi weer naar het busstation (1490 ISK)De bus waar mee we naar het vertrek punt gingen vertrok om 8 uur. Hier ontmoeten we ook voor de eerste keer de andere reisgenoten. Na een tocht van 4,30 uur, met 2 stops onderweg een keer bij de supermarkt in Selfoss en een keer kregen we een kwartier om de Hekla in de verte op de foto te zetten. Bij ons begin punt Landmannalaugar werd er geluncht, en om half twee vertrokken we voor de eerste wandeling. Deze ging al gelijk steil omhoog ruim 500 meter, daarna naar beneden en weer omhoog, na 12 km en 4 uur kwamen we bij de hut Hrafntinnusker. Deze hut was de meest soberste, no flushing toilets, no showers. Who cares. Er werd voor ons gekookt, met een beetje hulp van ons. Ook de afwas werd gezamelijk gedaan, we hadden een slaapruimte alleen voor onze groep en na het verdelen van de slaapruimte werd er vroeg geslapen.

Dag 2. Ondanks dat het licht bleef heb ik uitstekend geslapen de hele reis.
De volgende ochtend gingen we na het ontbijt en alles weer opgeruimd en geveegd te hebben op stap voor de tocht naar de volgende hut bij Álftavatn (Swanlake, Zwanemeer)
Het was een vrij makkelijke tocht met niet al te veel beklimmingen maar wel met wat steile afdalingen, opletten dus om niet te gaan glijden. We vertrokken om 9.30 en waren na 12,5km lopen om half drie bij de volgende hut. Het was 's morgens erg mistig en deze werd zo dik dat we de volgende stok voor de route niet konden zien, we moesten iets terug lopen omdat de GPS niet overal bereik heeft en we op het kompas moesten lopen, hierna konden we weer verder lopen en wat later trok de mist op .De tocht ging over sneeuwvelden waar je soms een kleine 20cm in wegzakt, zowel vlak als omhoog. Langs bergen die mooie kleuren hadden, Vegetatie is hier nauwelijks te vinden. maar wel hele mooie uitzichten over de bergen. De rivier die over moesten steken was makkelijk, we hoefde geen schoenen te wisselen.Op 2km afstand konden we de hut al zien liggen, deze hut had wel flushing toilets en een shower. We hoeven nog maar 30 km te lopen voor het eindpunt.

dag 3. Vandaag de Black Desert en 3 rivieren 15 km. Er was veel wind dus "zandstormen" Bij deze rivieren moesten wel de bergschoenen uit, bij een rivier kon je op je blote voeten, maar bij de andere twee was het wel verstandig om waterschoenen aan te trekken. Bij aankomst was er zoals op alle dagen een snack, in dit geval brood, zalm, blauwe kaas,en worst. 's Avonds kregen we va de chauffeur en zijn familie het eten aan geboden, hoefde we dus niets aan te doen,, IJslandse Lamb-stew. en chocolademousse met fruit toe. De hele reis was het eten en tussendoortjes perfect verzorgd. Ook hier was er een douche voor 500ISK kon je 5 min douchen, Helaas moest je wel buiten in de rij op je beurt wachten. Dat was best koud want er stond een gure wind die kouder aan voelden dan dat het was.
Dag 4. Vandaag 16 km voor de boeg tot het eindpunt.Om half tien vertrokken we oor redelijke klimmetjes en afdalingen, bij een rivier waar een brug over was moesten we een kleine 3 meter langs een touw "abseilen" Het water in de rivieren is wel erg koud, en als we bij de laatste berg komen zien we weer groen en struiken daarna bomen en bovenop de berg komen we bij een bos en horen we weer een vogel fluiten. Om half vijf zijn we in de laatste hut.


Dag 5. De laatste ochtend word er nog een wandeling gemaakt van een uurtje of 3, en Om 3 uur komt de bus om ons weer naar het 150km verderop gelegen Reykjavik te brengen. De bus gaat het eerste stuk door de rivier en dan de grote weg op. We blijven nog twee dagen in de stad en vliegen dan weer naar huis. Een reis voor iedere wandelaar, erg mooi.


voor meer foto's zie:
https://picasaweb.google.com/cfsmit/IJsland_11072011
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IJsland_12072011
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IJsland_13072011
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IJsland_14072011
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IJsland_15072011
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IcelandReykjavik
https://picasaweb.google.c​om/cfsmit/IcelandGroup

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin