zaterdag 7 maart 2015

Rondje Gouda

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland] In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaaren, pijpen en stroopwafels. (wikipedia)
Het Historische Stadshuis van de zijkant

Het Historische Stadhuis voorkant.

De Sint-Janskerk gezien vanaf de Markt.
Steegje met schuine gevel vanaf 
de Markt richting Sint-Janskerk


Achter de kerk


 Slate Cone 1990
leisteen afkomstig uit Cumbria van Andy Goldsworthy
Lage Gouwe met Vismarkt

Poortje bij het museum van Gouda
 


Het Remonstrants poortje,

Lutherse kerk, voormalige Sint-Joostkapel
Oud-katholiek kerk, in 1630 werd achter 3 woonhuizen aan de Hoge Gouwe een schuilkelder gewijd aan Johannes de Doper. In 1863 kreeg de kerk haar huidige gevel.Onze Lieve Vrouwetoren (gebouwd ca 1489-1494)
Restant van de afgebroken Onze Lieve Vrouwekapel.
op de hoek van de Nieuwehaven en de Vrouwesteeg


Hofje van Letmaer ook wel het  Christina Gijsbertshofje genoemd. Met het nagelaten geld van haar overleden zoon Hafman Letmaer (overleden 1614) liet ze dit hofje bouwen met woningen voor oude weduwe zonder kinderen en voor een paar oude weduwe met kinderen.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin