woensdag 13 augustus 2008

Archeologische dag in Almere-Overgooi

Toevallig las ik in het plaatselijke krantje dat vandaag een open archeologisch dag was.
Op de plek waar straks een landschapszone wordt ingericht. Hoek Maatweg-Meesweg in Almere-Overgooi.

Het weer was goed, behalve een “beetje” wind, dus de fiets gepakt en over de dijk vanuit Haven daar heen gegaan. Nu was de dijk niet echt een slim idee, de wind kwam van het Gooimeer af, dus schuin fietsen. Terug dus maar door het Cirkelbos.

Aangekomen gelijk aangesloten bij een groep die onder leiding naar de afgravingen ging. Er werd interessant vertelt over het ontstaan van de bodem hier in de polder. Er zijn momenteel 3 putten gegraven van 30 bij 10 meter, die onderzocht worden. Een 4e moet nog gegraven worden. De putten worden onderverdeeld in vakken van 1 vierkante meter en als er wat gevonden word worden deze vakken weer onderverdeeld in vakjes van 0.25m Ze verwachten resten uit de steentijd te vinden, oa van jagers die op de hoge zandrug zijn geweest.
Dit stuk van de polder was vroeger een uitgestrekt zandlandschap waardoor de Eem stroomde.
10.000 tot 6.000 jaar geleden dus. Ze hopen zo een inzicht te krijgen van het gebruik van het landschap toen.
Ongeveer 200 mensen waren wezen kijken

Op 24 augustus is er de jaarlijkse Archeologiedag van 12.00 tot 16.00 op het landgoed de Kemphaan. Voor meer foto's op onderstaande foto klikken.
archelogische dag Almere-Overgooi

1 opmerking:

THEA zei

Vind ik ook altijd leuk zulke dingen over heel vroeger te ontdekken! Knap, dat ze dat nog allemaal te weten kunnen komen!!

Fijne dinsdag,

groetjesThea

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin