vrijdag 21 augustus 2015

Wandelen in Olst

Vandaag 19 augustus een wandeling gemaakt in Olst. Door 3 landgoederen die stuk voor stuk de moeite waard zijn om door te lopen, Van het station Olst/Wijhe tot het station Olst/Wijhe is het iets meer dan 12 km lopen.

Je loopt langs slootjes en door statige beukenlanen, dan weer over een smalbospad en soms een stukje asfalt Als eerste kom je bij het landgoed Groot Hoenlo met zijn kasteel. (het kasteel is nu verbouwt tot appartementen) verder via stille bospaden naar landgoed Hengforden en dan lopend langs een beek naar landgoed 't Nijendal. Als laatste loop je door het Spijkerbosch met het statige landhuis weer richting Olst.
Willibrod-kerk Olst. Het kerkgebouw dateert uit de 2e helft van de 13e eeuw.


 Links het beeld van Pieter d'Hont uit 1991
naast de kerk en rechts het "winkelende vrouwtje"van Theo Schreurs uit 1993.
 De ooievaars zaten nog driftig te klepperen op hun nest en dat laat in augustus.

 Mais en grasland doorsneden door een rustig wandelpad met bomen.
 De Haveazaat "Groot Hoenlo" het gebouw is in oorsprong middeleeuws en is in 1912 voor het laatst aangepast. Thans verbouwd tot 6 appartementen waarvan er nu aug. 2015 eentje te koo staat voor een kleine 3 ton. Maar de bijdrage per jaar zijn ongeveer 15.000 euro plus 6 dagen verplicht mee werken en daar buiten ook nog wat hand en spandiensten verlenen aan het onderhoud van het park.

 Een versperring op het pad je kan bukken of klimmen om aan de andere kant te komen.

 De afgelopen dagen had het geregent en dat is hier goed te zien

 Het statige landhuis Spijkerbosch
En op het eind van de wandeling loop je ook nog even door het dorpje Boskamp met de  RK kerk St. Willibrordus-kerk gebouwd in 1858-1859 naar plannen van H.J.Wennekers op de plaats van de voormalige havezate Boskamp. De kerk is in 1955 gerestaureerd.
LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin