donderdag 8 oktober 2015

Amersfoort

de binnenstad
Amersfoort is de 2e stad van de provincie Utrecht, Het heeft (2015) 152.752 inwoners.De binnenstad is met zijn middeleeuws karakter en zijn grachten een gezellige punt voor een rustpauze. Ook de  2 poorten zijn zeker de moeite waar om te bezichtigen de Koppelpoort en de Monnikendam poort en niet te vergeten de stadsmuur met de Muurhuizen.. Amersfoort is ook de groenste stad van Nederland. Hierdoor is het ook een mooie wandelstad. De route die we gelopen hebben is 16 km en gaat door "Klein Zwitserland", "Zandbergen"en de Heiligerbergbeek.  Door mooie villawijken en de oude binnenstad. 
[klik op de foto's voor een groter formaat]
Het is herfst dus overal vind je paddenstoelen, Zelfs lampionnetjes langs de weg gezien. 


De watertoren is gebouwd in 1912, is 17 meter hoog en staat op het hoogste punt van de Amersfoortseberg. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 700 m3 


Een laan met mooie oude bomen, een boom is dood en daar profiteren deze zwammen dus goed van. Het zit helemaal rond de boom als een kraag.

"De Stier" een kunstwerk van Thijs Trompert uit 2011 Het kunstwerk staat op de rotonde van Flierbeeksingel/Kamp. De stier is 5 meter hoog en weegt 8.000 kilo.

Als de schalen vol zijn kiepen ze om en als het water er uit is gaan ze weer rechtop om opnieuw gevuld te worden.
Monnikendam poort


De kademuren zijn versierd met 15 waterspuwers, beeldhouwwerken van Ton Mooy. Dit is de beiaardier. De beeldjes vertellen iets over het pand waar ze voor zitten. Ze zijn uitgevoerd in blauw hardsteen en maanse steen een is er van brons. Je kan ze vinden in de Langegracht, Kortegracht, Spui en Westersingel.

Franciscus Xaverius kerk

Een van de vele bospaden rond Amersfoort

Er waren zelfs nog vlinders te
zien ondanks dat het al
7 oktober was.
Langs de beek2 opmerkingen:

Ineke Smit zei

9890

Ger Eichenberg zei

Mooie foto's mooie wandeling.
Volgende keer 5 cijfers in de telling?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin